Femei antreprenor si povestile lor de succes

December 8, 2015 0

Anca Vlad

Portofoliu:

Fondatoarea grupului Fildas-Catena;

Responsabila pentru componenta marketing pentru principalul business al Fildas, lanţul de farmacii Catena;

Presedinte de onoare al Asociatiei Femeilor Creatoare din Romania;

Membra a organizatiei Leading Women Entrepreneurs of the World.

 

Inca de la finalizarea facultatii (Academia de Studii Economice – sectia Relatii Economice Internationale), Anca Vlad a inceput drumul anevoios in construirea careierei de succes care o recomanda ca fiind una dintre cele mai puternice femei de afecri din Romania, in prezent.

Primul job l-a ocupat in cadrul actualei companii Silvarom (firma specializata in exportul de mobila), unde a ocupat postul de Sef departament export. In anul 1987 si-a parasit postul din cadrul Silvarom, pentru a lucra la Camera de Comert a Romaniei, unde a fost reprezentatnt national pentru SmithKline Beecham Pharmaceuticals, companie majora din Marea Britanie.

Dupa Revolutia din 1989, la varsta de 33 de ani, a infiintat prima firma de consultanta in marketing, din Romania. Varii motive au stat la baza alegerii ei, printre care si faptul ca detinea deja relatii in domeniul medicamentelor, relatii pe care le formase in timp ce lucrase ca translator si organizator pentru expozitiile de medicamente din tara.  Cu toate acestea, succesul nu a fost instantaneu, primul client si primul contract, aparand abia dupa primele 6 luni de la infiintarea firmei. In curand, insa, clientii au inceput sa apara, ajungand repede la contracte de 10.000 de lire, in fiecare luna.In anul 1991, pune bazele companiei Fildas (pima companie din industria farmaceutica din tara, ce dispunea de capital integral privat), cu un numar de 7 persoane angajate, iar in anul 1999, ia nastere reteaua Catena, dupa ce Fildas a cumparat 30 de farmacii pe care le-a transformat, pe parcursul anilor, in brandul cunoscut in prezent.In 2005, Grupul Fildas a creat un nou brand – Naturalis, ce defineste produse de nutritie si ingrijire bazate pe plante.

Cu toatea acestea, criza financiara din 2007 a lovit puternic, multi dintre partenerii de afaceri, intrand in insolventa. Timp de 2-3 ani, situatia s-a inrautatit din cauza devalorizarii leului, afacerile Fildas, intrand intr-o perioada de stagnare. In 2012, dupa lectiile dure invatate in timpul crizei, firmele Ancai Vlau, iau din nou avant.

A fost o crestere uniforma, in 25 de ani: de la zero la un milion, la doua milioane, la cinci, la sapte, la saptesprezece, la douazeci si cinci de milioane. Este stilul feminin de a construi o afacere, caramida cu caramida”, declara Anca Vlad, atunci cand vorbea despre succesul pe care l-a inregistrat pe plan profesional.

In momentul de fata, Catena si Fildas:

  • au impreuna o cifra de afaceri impresionanta ce depeste suma de 350 miliarde de euro;
  • peste 3200 de persoane angajate;

Pe intreg teritoriul tarii exista peste 460 de farmacii Catena.

 

Cristina Batlan

Portofoliu:

Fondatoarea lantului de magazine Musette;

Unul dintre putinii antrepenori romani care a reusit sa vanda pantofi la New York sau Paris.

 

La numai 18 ani, in timp ce era inscrisa la cursurile Facultatii de Drept, cu un capital de 700 de dolari, Cristina Batlan a fondat businessul Musette. La scurt timp, odata cu cresterea afacerii, Cristina a abandonat facultatea, dedicandu-se, in intregime, dezvoltarii acesteia.

In prezent brandul fondat de Cristina Batlan, a ajuns sa fie prezent pe scenele capitalelor modei, inregistrand venituri de aprox. 8 milioane de dolari.

”Doamna Musette” a pornit initial o afacere cu tesaturi, care, pe parcursul anilor, s-a transformat in brandul de succes din prezent.

Scimbarea majora s-a produs in anul 2000, an in care familia Cristinei Batlan a luat decizia de a deschide o fabrica de pielarie, facandu-se astfel trecerea la o noua etapa din viata firmei.

”Pentru succes iti trebuie dorinta, si oricate carti ai citi, nu poti invata sa vrei si nimeni nu poate sa vrea in locul tau”- declara Cristina Batlan atunci cand vorbea despre drumul catre succes.

In prezent, pentru fiecare colectie, Musette produce peste 60.000 de pantofi si genti, realizate in doua unitati de pe piata locala. In decursul unui an, exista doua colectii de baza, la care se adauga doua colectii pronto-moda si colectii pentru evenimente speciale.

In perioada crizei financiare, brandul Musette, a cunoscut o perioada propice pentru vanzari.

Cristina Batlan, Roberto Batlan, si fratele acestuia, Alin, au reusit nu doar sa tina marca pe linia de plutire, dar sa o si consolideze. Pentru acest lucru, ei au pus la punct o strategie de criza in doua etape. Astfel, daca prima etapa presupunea diferentierea produsului fata de orice alt produs disponibil pe piata, la acea ora, cea de-a doua etapa avea in vedere intrarea pe noi segmente ale pietei (incaltaminte pentru barbati si pentru copii).

Brandul se bucura de real succes, produsele sale fiind comercializate atat pe piata interna, cat si pe piata externa, in tari precum: SUA, Franţa, Ungaria, Luxemburg, Israel, Liban, Mongolia şi Bulgaria.

De curand, firma condusa de Cristina Batlan, a atins noi granite, extinzandu-se in Mongolia si Liban.In ceea ce priveste preturile, Musette concureaza cu branduri precum Otter, Il Passo, Nine West, Reno, Ecco sau Bata.

Ambitiile antreprenoarei sunt in continua crestere, dorind ca pana in anul 2020, brandul creat de ea, sa devina o marca internationala, cu aproimativ 200 de magazine, cele mai multe cu sediul in strainatate.

In prezent, Musette – afacerea condusa de Cristina Batlan, are:

  • peste 375 de angajati;
  • o cifra de afaceri de aproape 10 milioane de euro;
  • un numar de 28 de magzine in tara, la care se adauga magazinele din cele 7 tari, pe piata carora este prezenta.

 

 Melania Medeleanu

Portofoliu

Editor-prezentator de stiri la postul Prima TV

Coordonator al activitatii ONG-ului Magicamp

Fondator si trainer la www.dictiefaracusur.ro (organizeaza cursuri de dictie si public speaking)

Premiu APTR pentru cel mai bun jurnal de stiri, castigat alaturi de echipa Realitatea TV, in anul 2005

 

Melania Medeleanu s-a nascut in anul 1978, la data de 19 iulie, Bucuresti. A finalizat cursurile Facultatii de Psihologie si Sociologie din Bucuresti.

Inca din perioada adolescentei, Melania Medeleanu si-a inceput cariera de jurnalista la Radio Delta, post pe care l-a obtinut prin participarea si castigarea unui concurs de literatura, ce  fusese lansat de acel post de radio. A moderat o emisiune de la AMEROM TV. In urma admiterii la Facultatea de Psihologie si Sociologie, devine realizator/prezentator al matinalului de week-end de la Radio 2M+. Un pas important in cariera il reprezinta obtinerea unui post de redactor la Antena , devenind si prezentatoarea emisiunii ”Telerebus”.

Pe langa colaborarea cu Antena 1, ea si-a consolidat cariera in jurnalism la TVR, MCM si Radio Vacanta Costinesti.

In anul 2020, incepe colaborarea cu Realitatea TV, in calitate de prezentatoare, reusind pe parcurs, sa ajunga in postura de editor prezentator, moderator si realizator de emisiuni.

In momentul de fata, ea este editor-prezentator de stiri la postul Prima TV.

Pentru a specializa, a urmat cursuri de pregatire la televiziuni locale din SUA.

Pe langa reusitele din cariera jurnalistica, ea s-a dedicat si reintegrarii copiilor cu afectiuni oncologice, in viata sociala, prin intermediul ONG-ului Magicamp, organizatie a carei activitate este coordonata de Melania Medeleanu.  ONG-ul coordonat de jurnalista de succes, implica medicii si personal de specialitate, pentru a-i ajuta pe acei copii sa-si dezvolte increderea de sine si capacitatea de a relationa cu alte persoane.

Experienta acumulata prin intermediul munci depuse in televiziuni, dar si studiile in Logopedie, Comunicare si relatii publice, au determinat-o pe Melania Medeleanu sa organizeze cursuri de dictie si public speaking, prin fondarea www.dictiefaracusur.ro, unde este si trainer.

Capacitatile ei jurnalistice, i-au fost recunoscute si prin obtinerea unui premiu de la APTR (cel mai bun jurnal de stiri), premiu castigat in anul 2005, alturi de echipa Realitatea TV.

 

Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu

Portofoliu

Fondatoare ONG Daruieste Viata;

 Au creat primul Centru de excelenta in tratarea si diagnosticarea cancerului la copii, din Romania;

Au  triplat capacitatea de transplant a Romaniei, de la 8 camere sterile, la peste 26 functionale astazi;

 Au marit capacitatea sectiei de neonatologie a Maternitatii Polizu, principalul centru de ingrijire a prematurilor din Romania, prin achizitia de aparatura performanta si incubatoare.

Au schimbat legea, prin care bolnavii ce aveau nevoie de tratament in strainatate, erau nevoiti sa astepte perioada lungi de timp pentru a primi un raspuns de la autoritati.

Au creat Bursa de Fericire – prima platforma online de strangere de fonduri care transparentizeaza investitiile companiilor sau persoanelor fizice, in proiectele pentru dotarea si modernizarea centrelor oncologice din Romania.

Au coordonat si implementat proiectele desfasurate in regim de voluntariat in Asociatia Salveaza Vieti (2009 – 2012).

 

Carmen Uscatu, este un nume binecunoscut in radul celor implicati in salvarea si integrarea in societate a persoanlor bolnave de cancer. In aceasta lupta contracronometru pentru salvarea vietii bolnavilor de cancer, Carmen Uscatu este insotita de colega sa Alina Gheorghiu, dar si de o echipa de voluntari dedicati.

Lupta lor vizeaza nu doar dotarea clinicilor din Romania cu aparatura de specialitate, dar si schimabrile legislative, menite sa imbunatateasca sistemul de la radacini.

In timpul scurt, de la infiintarea OG-ului si pana in prezent, cele doua au reusit sa puna pe picioare primul Centru de excelenta in tratarea si diagnosticarea cancerului la copii, de pe teritoriul tarii noastre, si-au adus contribuita la schimabrea legii prin care bolnavii ce necesitau tratament din strainatate, erau obligati sa astepte lungi perioade de timp, pana sa primeasca un raspuns de la autoritati si au reusit sa tripleze capacitatea de transplant a Romaniei, depasind, in prezent, numarul de 26 de camere sterile.

Pe langa aceasta, s-au implicat si in modernizarea sectiei de neonatologie a Maternitatii Polizu, achizitioand aparatura performanta si incubatoare.

Lupta celor doua, a inceput in anul 2009, in urma unui mail primit de Carmen Uscatu de la o mama care ii cerea ajutorul pentru a-si salveze fiul, bolnav de cancer. Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, s-au aliat pentru aceasta cauza si, dupa o luna si un miting, au reusit sa-l trimita pe baiat, la tratament in strainatate, toate chltuielile fiind platite de Ministerul Sanatatii.

Pasul urmator a fost unul firesc: infiintarea unei asociatii pentru strangerea de fonduri pentru dotarea spitatelor de oncolongie din tara, cu aparatura noua si performanta.

In momentul de fata, Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, se dedica, in cea mai mare parte, dotarii spitalelor cu aparatura moderna, dar si modificarilor legislative, pentru a le oferi persoanelor bolnave de cencer, dreptul de a lupta pentru viata lor.Scrie un comentariu