Cursuri de formare profesionala

Paleta de cursuri pe care o propunem asigura accesul egal la oportunitatile de formare unor categorii cat mai largi de grupuri vulnerabile din regiunea Sud-Est. Cursurile vor cuprinde un modul ce include aspecte legate de egalitatea de sanse, discriminare, educatie interculturala, sanatate si securitate la locul de munca.

Pentru reintegrarea socio-profesionala a membrilor grupului tinta, Agentia Nationala Antidrog impreuna cu Loop Operations pregateste o serie de cursuri de formare profesionala pentru 540 de femei consumatoare de droguri sau apartinand altor grupuri vulnerabile, dupa cum urmeaza:

Cursuri calificare – nivel 1

15 sesiuni pentru urmatoarele ocupatii: lucrator in comert, confectioner-asamblor articole din textile;

Cursuri calificare – nivel 2

1 sesiune pentru ocupatia operator introducere, prelucrare si validare date;
11 sesiuni de cursuri de perfectionare/initiere in competentele: inspector resurse umane, competente antreprenoriale, contabilitate.


Consiliere sociala

Prin intermediului programului de consiliere sociala, membrii grupului tinta sunt ajutati sa isi identifice nevoile, problemele, sa gaseasca solutii pentru acestea, sa devina constienti cu privire la abilitatile, resursele si optiunile pe care le au, pentru ca ulterior sa le utilizeze optimal in vederea rezolvarii problemelor personale si interpersonale, pentru o mai buna adaptare si integrare sociala.

In cadrul proiectului „Egalitate pe piata muncii – Sansa TA la un viitor mai bun!” vor fi oferite servicii specifice de consilere sociala pentru 325 de femei din grupul tinta in vederea combaterii inegalitatilor existente la nivelul societatii.

Consilierea sociala va aborda urmatoarele aspecte pentru combaterea inegalitatilor la care sunt predispuse femeile si alte grupuri vulnerabile:

  • Informare si suport privind acordarea drepturilor pe care femeile din grupurile defavorizate social le au;
  • Sprijin in raport cu institutiile abilitate in domeniu;
  • Consiliere sociala destinata grupului tinta in scopul reducerii factorilor de risc si vulnerabilitate asociati consumului de droguri si cresterii motivatiei sociale pentru integrarea pe piata muncii;


De ce sa participi la un program de consiliere sociala?

  • Autocunoastere in vederea alegerii parcursului profesional potrivit, in acord cu aptitudinile, valorile, interesele si aspiratiile tale;
  • Identificarea locului de munca potrivit;
  • Realizarea corecta a CV-ului si a scrisorii de intentie si pregatirea pentru interviul de angajare;
  • Valorificarea experientei participarii la cursurile de formare profesionala.


Campania de informare privind egalitatea de sanse si de gen

Excluziunea sociala, discriminarea, educatia inadecvata si lipsa abilitatilor pentru ocuparea fortei de munca sunt strans asociate consumului problematic de droguri. Ca raspuns, reintegrarea profesionala reprezinta un aspect-cheie pentru tratamentul si reabilitarea acestor persoane, pentru a asigura conditiile optime de viata, educatie si pentru ocuparea unui loc de munca stabil.

In cadrul proiectului vor fi organizate 2 campanii de informare si constientizare in judetele din regiunea de Sud-Est a Romaniei, ce vor include urmatoarele actiuni:

  • Diseminarea informatiilor si activitatilor proiectului catre media online si presa scrisa locala;
  • Organizarea a 2 mese rotunde si 3 dezbateri publice unde va fi dezbatuta problematica respectarii principiului egalitatii de sanse si gen in planul socio-profesional a femeilor aflate in situatii de consum/dependenta de droguri sau in situatii de risc de consum, precum si cele provenind din alte grupuri vulnerabile.
  • Realizarea si distribuirea unui ghid de bune practici privind egalitatea de sanse si gen pe piata muncii.